ACV Transcom Maritime

ACV Transcom Maritime

ACV Transcom Zeebrugge in het nieuw

KusthavensPosted by webmaster 03 Jan, 2018 14:21
In het voorbije jaar onderging ACV-Transcom in Zeebrugge een grondige vernieuwing. Michael Voet werd secretaris voor de havens van Brugge-Zeebrugge, Oostende, Nieuwpoort en de haven van Gent. Alex De Ruyter, Gaïzy Dehbi en Niels Knockaert zijn alle drie aan boord gekomen als delegee. Hun team wordt vervolledigd door Joran De Meulenaere die de administratie verricht in het kantoor.


Tijd voor een kennismaking.

Wie zijn Alex, Gaïzy en Niels?
Alex: “Ik ben mijn carrière in de haven begonnen aan de losse pool. Daarna ben ik op timetable gegaan bij C.RO, waar ik doorgroeide van havenarbeider alle werk tot chauffeur haventrekker. Een tijd later kwam ik bij APM terecht waar ik werd opgeleid tot straddle-carrierchauffeur. Tot vorig jaar stond ik op timetable bij WWL waarna ik me kandidaat stelde voor de functie van delegee ACVTranscom.”

Gaïzy: “In 2005 ben ik als havenarbeider alle werk gestart na eerst 7 jaar in de bouwsector te hebben gewerkt. Dat heb ik 8 jaar gedaan, waarna ik 2,5 jaar foreman ben geweest bij WWL. Tot slot ben ik instructeur geworden en sinds 1 september ben ik delegee.”

Niels: “Mijn traject is enigszins anders verlopen dan dat van mijn collega’s. Na enkele jaren in de privésector ben ik in 2009 als dienstverlener in dienst gekomen van ACV West-Vlaanderen. Binnen die job deed ik heel wat kennis op rond werkloosheid, arbeidsrecht en sociale zekerheid. De voorbije 4 jaar stond ik in voor het begeleiden van werkzoekenden.”

Hoe zijn jullie bij ACV-Transcom terecht gekomen?
Alex: “Ik ben in 2004 gestart met mijn eerste vergadering in de Regionale Sectorale Kern van Zeebrugge. Na enkele vergaderingen werd er gevraagd of iemand van de RSK kon notuleren en ben ik dan de verslagen van de vergadering beginnen schrijven. In 2010 kwam de vacature voor ondervoorzitter vrij en heb ik mij dan kandidaat gesteld. Deze functie heb ik uitgeoefend tot ik in juli 2016 begonnen ben als delegee.”

Gaïzy: “In 1997 was ik al lid van ACV. Toen ik aan de haven begon te werken was Michael Voet delegee en via hem ben ik in contact gekomen met de militantenwerking van ACV-Transcom. Zo ben ik uiteindelijk 10 jaar bestuurslid geweest. Daarnaast deed ik ook internationaal werk voor ACV-Transcom.”

Niels: “Als dienstverlener in het ACV-dienstencentrum van Heist-aan-zee ben ik voor het eerst in contact gekomen met de haven. In samenwerking met de delegees van ACVTranscom volgde ik de werkloosheidsdossiers en betalingen van de havenarbeiders op. Toen de vacature voor delegee opengesteld werd binnen het ACV vond ik dat de perfecte uitdaging. Met mijn achtergrond als dienstverlener en ervaring in het begeleiden van mensen bleek ik de geschikte kandidaat om het team te versterken.”

Voor welke zaken kan men nu eigenlijk terecht in het Transcom kantoor in Zeebrugge?
“Leden komen bij ons langs met alle mogelijke vragen rond loon, werkloosheid, bestaanszekerheid, ziekte, arbeidsongevallen, verlof,… We staan hen bij met advies en administratieve ondersteuning. Ons kantoor staat open voor zowel havenarbeiders, logistieke havenarbeiders als zeevissers, vislossers en werknemers van de pakhuizen.

Mensen die zich kandidaat willen stellen voor een job als havenarbeider krijgen er de nodige uitleg. Met Joran hebben we in het kantoor sinds september nog een bijkomende administratieve versterking in huis gehaald. Zo kunnen we onze leden de dienstverlening geven die ze verdienen.

Wat is jullie functie bij ACV-Transcom en wat houdt die in?
“Als delegee komen we op voor de belangen van onze leden binnen de haven. Dit zijn de erkende havenarbeiders, de logistieke werknemers met een veiligheidscertificaat en de interimarbeiders. Zo vertegenwoordigen we hen in de verschillende overlegorganen binnen de haven en staan hen ook individueel bij in geval van problemen. Daarnaast staan we onze vertegenwoordigers in de veiligheidsvergaderingen op bedrijfsniveau bij en staan we ter beschikking van onze leden op kaai. Zo waken we over een juiste toepassing van de nationale wetgeving en lokale afspraken met betrekking tot havenarbeid en veiligheid. Door onze uiteenlopende ervaring en kennis kunnen we als team inspelen op alle uitdagingen.”

In deze brexit-tijden, hoe zien jullie de toekomst van de haven, wat is de grootste uitdaging en hoe kan Transcom hier een rol in spelen?
“Zo’n 45% van de trafiek in Zeebrugge is gericht op het Verenigd Koninkrijk. De Brexit is dan ook een dossier dat we als ACV-Transcom van zeer nabij opvolgen. We proberen hierin over sectoren en grenzen heen te werken aangezien er veel gemeenschappelijke belangen zijn. Zo organiseerden we recent een studiedag rond dit thema waarop we enkele Engelse collega’s uitnodigden.”

Hebben jullie nog een laatste boodschap die je zeker wenst mee te geven aan de lezers van De Bollaert?
“We willen onze leden bedanken voor het vertrouwen dat ze in ons en in ACV-Transcom stellen. Wie vragen heeft, mag ons altijd aanspreken of eens binnenspringen in het kantoor. Daarvoor zijn we er!(bron: De Bollaert)

  • Comments(0)//www.acv-maritime.be/#post335