ACV Transcom Maritime

ACV Transcom Maritime

Jeugdwerkloosheid snel aanpakken

ACV TranscomPosted by webmaster 20 Jan, 2014 09:41
Het ACV verneemt vandaag via de pers dat minister Monica De Coninck met een nieuw systeem, de werkcheques, de jeugdwerkloosheid wil aanpakken.

“Het is eigenaardig dat we dit moeten vernemen via de pers, maar elk gecibleerd initiatief om de jeugdwerkloosheid aan te pakken is welkom” zegt Tom Vrijens van ACV Jongeren. “Op voorwaarde dat het niet gaat om hyperflexibele en slecht betaalde banen. Het moeten volwaardige en waardige jobs zijn. Met respect voor de arbeidsvoorwaarden van de sector en onderneming waar de jongere aan de slag gaat. Natuurlijk mogen deze banen, die zeer goedkoop zijn voor werkgevers, geen enkele bestaande reguliere job verdringen.”

“Als uit de gesprekken die de minister aankondigt, blijkt dat hiervoor garanties zijn, kunnen werkcheques een instrument zijn om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Alle problemen zullen we zo natuurlijk niet oplossen. Werkgevers die jongeren kansen willen geven zijn minstens even belangrijk. Net zoals een goede begeleiding door de VDAB, het terugdringen van de ongekwalificeerde uitstroom, een economie die aantrekt, …. Maar hoe dan ook, de jeugdwerkloosheid met alle middelen en snel aanpakken is absoluut nodig. Want het aantal werkzoekende jongeren dreigt de komende maanden nog te stijgen. En bovendien verliezen begin 2015 de eerste langdurig werkloze jongeren hun inschakelingsuitkering. Er mag echt geen tijd meer verloren worden “ besluit Tom Vrijens.

Het ACV wil dan ook snel overleg hierover. Het zou ook bijzonder jammer zijn als de aanpak van jeugdwerkloosheid zou vastlopen op de discussie over wie deze cheques zal uitbetalen. Of op getouwtrek tussen federale en regionale ministers. Daar hebben de werkloze jongeren echt geen boodschap aan. Jongeren aan de slag helpen moet nu de absolute prioriteit zijn.

Meer informatie: Tom Vrijens, ACV Jongeren, 0476 52 76 61

  • Comments(0)