ACV Transcom Maritime

ACV Transcom Maritime

Nieuwe regering België wil statuut havenarbeider ‘moderniseren’

Sector HavensPosted by webmaster 16 Oct, 2014 20:13

De nieuwe Belgische federale regering is van plan om ‘het stelsel van de havenarbeid in overleg met de sociale partners te moderniseren’.

Wat dit moderniseren in de praktijk inhoudt is nog niet duidelijk. Het regeerakkoord is vooral richtinggevend, klinkt het op het kabinet in vorming van de nieuwe minister van werk, Kris Peeters (CD&V).

‘Toch lijkt het erop dat Europa ons stilaan volgt in onze bezwaren tegen het inzetten van scheepsbemanningen’, zegt Michel Claes, die namens vakbond ACV Transcom de sociale onderhandelingen voert. ‘Het huidige statuut voorkomt dat schepen eender wie aan boord nemen in lagelonenlanden en die dan hier laten laden en lossen, zonder enige opleiding of ervaring in dit werk. De wet Major zelf wordt niet meer in vraag gesteld, wel de organisatie van het werk. Wij houden vast aan een sterke specialisatie en verzetten ons tegen het opleggen van uiteenlopende taken aan de havenarbeiders. De ervaringen in verschillende havens hebben geleerd dat die specialisatie de productiviteit sterk ten goede komt. Het is ook veel veiliger werken – havenarbeiders hanteren zware en onregelmatige lasten – met collega’s van wie je zeker weet dat ze alle handelingen en procedures grondig beheersen.’


(Gelezen in Nieuwsblad Transport)  • Comments(0)